Анонси випусків

- Анонс найближчих випусків

Відкритий лист Плотніковій О. від Аліна О.

Шановна, пані Плотнікова О.!

Звертаються до вас колекціонери поштових марок з багаторічним стажем ( 35 і більше років).

Кожного року обласні дирекції Укрпошти проводять наради з активом обласних осередків АСФУ, на яких вирішують питання подальшої співпраці, вислуховують пропозиції філателістичного активу. Результати цих нарад з поставленими питаннями оформлюють протоколом і направляють до генеральної дирекції для використання в подальшій роботі, як ми вважаємо. Але багато питань, піднятих на цих нарадах, протягом багатьох років не вирішуються, хоча вони, на нашу думку, дуже прості і їх вирішення не потребує якихось великих матеріальних витрат, просто треба провести, так звану"оптимізацію".

У нас складається таке враження, що ці матеріали нарад в Укрпошті ніхто не читає і ніяких висновків не робить. Захід проведений, матеріали оформлені, за проведення відзвітували і на цьому крапка. Будемо чекати наступного року. Тому, провівши збори чернігівського обласного осередку АСФУ, ми вирішили звернутися безпосередньо і особисто до Вас. Маємо надію, що на цей раз результати з Вашого боку будуть набагато дієвішими.

Наш багаторічний досвід свідчить, що свідомо чи ні, але з кожним роком відношення керівництва Укрпошти приводить до поступового знищення Української філателії в широкому розумінні цього слова. В "радянські" часи кожний член ВОФ (Всесоюзное общество филателистов), за бажанням, міг оформити абонемент на отримання протягом року всіх філателістичних матеріалів пошти СРСР та деяких закордонних країн. Окрім того, кожного року на цей абонемент обов'язково кожному власнику абонемента видавався якийсь малотиражний матеріал-чи то малий аркуш, чи поштова марка, або поштовий блок з різновидом зубцівки. Таким чином, членами ВОФ були практично цілі родини, бо розраховували для свого обміну отримати рідкісну філателістичну річ. Зараз цього нічого немає, і кількість утримувачів абонементів дуже мала і, як наслідок, кількість членів АСФУ набагато зменшилася, бо це членство практично нічого не дає.

У 60-70-ті роки минулого століття практично всі збирали поштові марки, хоча рівень добробуту був, в основному, не дуже високий. Кожен школяр міг у філателістичному магазині або кіоску придбати дешеві погашені поштові марки Радянського союзу чи іноземних держав. Свого часу, ми знали, як"та6лицю множення", що ціна на погашену поштову марку складає 25-30 відсотків від номіналу. Тому, кожний школяр міг за невеликі кошти придбати збірки погашених поштових марок. Зараз нічого подібного немає. Укрпошта довела все це до абсурду - погашені поштові марки тепер коштують 70-90 відсотків від номіналу. Цим був нанесений нищівний удар по дитячій філателії, крім того, ці марки погашені сувенірним штемпелем першого дня. Серед філателістів, це має назву "сто"- поштові марки, які не виконували роль, як знак поштової оплати. Їх, практично, ніхто не збирає і не використовує при обміні також. Серед таких і, наприклад, філателісти західної Європи, де 70 відсотків колекціонерів збирає погашені марки, які виконали роль, як знак поштової оплати. При бажанні ви маєте нагоду зайти на веб-сайт Пошти Білорусії чи пошти Росії, де просто написано, що вартість погашених марок складає 25-30 відсотків від номіналу.

Про сайт Укрпошти просто нічого й казати. Це просто сором і ганьба для державного підприємства і всієї України. При бажанні Ви маєте можливість ознайомитися з подібними сайтами інших сусідніх держав, які приємно подивитися.

Чиновники Укрпошти, тепер вже ваші підлеглі, розробили такі відомчі Інструкції, що складається враження, наче б то вони ніколи не були на пошті і не користувалися її послугами. Скільки пройшло часу на докази, що є можливість написати адресу відправника на зворотній стороні конверта, що є можливість доклеїти поштові марки до тарифу на зворотній стороні конверта, якщо на лицьовій не має місця. Хоча, в Києві на головпошті марки, наклеєні на зворотній стороні конверта до вартості поштового тарифу, взагалі не визнаються і не враховуються. А скільки "поламано списів" з питання штемпелювання марок на конверті. Більшість колекціонерів має бажання заштемпелювати марку по центру, щоб на ній чітко було видно дату, рік і місце погашення. Ваші працівники придумали, що якщо на марці портрет, то не можна погасити цю марку по центру, бо штамп буде на обличчі, а це, начебто, ображає гідність персони. А 70 відсотків колекціонерів бажають мати всі погашені марки в такому вигляді. А для чого при надсиланні рекомендованої кореспонденції за межі України треба писати українською мовою крім назви країни, куди адресується лист, ще і назву міста та прізвище одержувача? Окрім того, всіма цими недолугими інструкціями, вкрай заплутаними, дуже залякані оператори, які працюють безпосередньо з клієнтами, на додачу, постійно погрожують позбавленням премії за їх невиконання і, як наслідок, ніхто з молодих робітників не хоче після закінчення поштового коледжу працювати більше терміну молодого спеціаліста. Все це ми бачимо і відчуваємо. Бо, практично, кожен день спілкуємося з операторами, як користувачі поштових послуг. Як наслідок, маємо велику плинність кадрів операторів поштового зв'язку.

Цілий рік ми не маємо можливості вирішити питання з внесення змін до комп'ютерної програми, за якою оформлюється квитанція на пересилання поштової бандеролі вагою понад 3000 грамів. Хоча в розділі II "Пересилання поштових відправлень у межах України" в підрозділі "Бандероль" проста" надруковано -"на подальші повні і неповні 1000 грамів тариф у гривнях складає для непріоритетних і пріоритетних 9,20 і 19,85 гривень відповідно. На думку працівників Чернігівської дирекції неможливо відправити бандероль, вагою понад 3000 грамів, бо комп'ютер у оператора не може оформити квитанцію. Цілий рік ми вмовляємо відповідних працівників Чернігівської дирекції внести зміни (доповнити) в комп'ютерну програму, але "віз і нині там".

З 10 серпня 2006 року на поштовому відділенні - Чернігів-6 діє постійно діючий штемпель з пересувною датою "Національний архітектурно-історичний заповідник "Чернігів стародавній". Але на цьому поштовому відділенні вже більше 3-х років немає відповідних немаркованих конвертів, куди можна поставити цей штемпель. На наші запитання до чернігівської дирекції, - "чому не замовляєте необхідні немарковані конверти?" ми отримуємо відповідь, що ми не маємо такої можливості, нам забороняє генеральна дирекція. Як наслідок - добра справа втрачається. Аналогічно, з таким же штемпелем з пересувною датою "поштова станція Ніжин", а зараз взагалі цей штемпель ліквідували.

А що наробили працівники генеральної дирекції із загально вживаними поштовими марками 1 коп. та 3 коп. А потім з надруками на них? Це просто ганьба та сором. Розвідку В.Анголенка з цього питання ми прикладаємо на окремих аркушах. Хотілося б дізнатися, - "хто покараний за нанесення великої шкоди авторитету Укрпошти і Українській державі взагалі?" Про все це в газеті "Урядовий кур'єр" в статті "Немістечкова справа" написав В.Чередниченко, віце-президент АСФУ в лютому 2012 року.

Протягом багатьох років ми пропонували і пропонуємо припинити друкування художніх маркованих конвертів (хмк) у великій кількості сюжетів, а перейти до друкування немаркованих художніх конвертів, відмовитись від надмірних тиражів загально вживаних марок і збільшити тиражі комеморативних (з сюжетами) марок. Для друкування немаркованих художніх конвертів є можливість організувати своє поліграфічне виробництво, як це, наприклад, зробила пошта Нідерландів. Про хибну емісійну політику Укрпошти ми говоримо протягом всіх років незалежності України. Це стосується номіналів поштових марок, які видаються і плануються до друкування, це стосується малих аркушів, неодноразово ми пропонували друкувати марки в великих аркушах і в малих аркушах (не більше 8 марок). Але Укрпошта вперто друкує малі аркуші по 12 - 16 - 20 марок.

На нашу думку, Укрпошта, заради марних прибутків, дуже захопилася друкуванням так званих "власних марок" у великих аркушах по 14 і більше марок. При цьому, одна марка в такому аркуші коштує, приблизно, 8-10 гривень, хоча при використанні на конверті рахується 2 гривні. Тобто, при купівлі цілого аркуша кожен покупець платить за художньо - оформлені поля аркуша. В поштових адміністраціях інших держав пішли іншим шляхом - номінал власної марки призначають рівним собівартості друкування і виготовлення макету.

Декілька слів про ваших економістів. Часопис "Філателія України" припинили друкувати в зв'язку зі збитковістю. А як могло бути по іншому, коли при собівартості 18 гривень його в роздріб продавали по 12 гривень. Це економічний абсурд.

Укрпошта , як державне підприємство поштового зв'язку, перетворилася на організацію, яка виконує, у більшості, не властиві їй функції - видача пенсій, торгівля макаронами чи пральним порошком. І все це на шкоду основній своїй роботі.

Раніше керівники держави ( царі, перші секретарі обкомів комуністичної партії ) "ходили в народ", щоб дізнатися про дійсний стан справ. Рекомендуємо і Вам, шановна пані О. Плотнікова , таке періодично робити, бо деякі ваші підлеглі забули просту істину, що підприємство Укрпошта існує для людей, а не люди для Підприємства.

І на закінчення, маємо бажання привітати вас з призначенням на відповідальну державну посаду і зичимо вам всіляких успіхів. Зі свого боку, ми і в подальшому не будемо байдужими до роботи Вашого підприємства. Сподіваємося отримати ґрунтовну відповідь на всі вказані в цьому листі питання.

Свою відповідь просимо заадресувати на адресу :
ОЛЕКСАНДРУ АЛІНУ
ПОШТОВА СКРИНЬКА -8
14000 ЧЕРНІГІВ.

За дорученням загальних зборів активу чернігівського обласного осередку АсФУ 16 березня 2012 року