Анонси випусків

- Анонс найближчих випусків

Бойовими стежками Головнокомандувача УПА

Бойовими стежками Головнокомандувача УПА Бойовими стежками Головнокомандувача УПА

У числі «Поштового вісника» за 25 жовтня цього року йшлося про результати плідної роботи львівських філателістів. Одним з них є філателіст з багатолітнім стажем, учасник більше ніж двадцяти українських та міжнародних виставок Прухницький Василь Андрійович. Один з його одностендових експонатів «Командир безсмертної армії», який Прухницький В.А. розробив та присвятив сотому ювілейному дню народження славетного українця Романа Шухевича, експонувався на Національній філателістичній виставці у Чернівцях у 2008 році, де отримав срібну медаль, а в 2009-му на регіональній виставці у Закарпатті здобув велику золоту медаль та спеціальний приз. І ось це його дослідження отримало продовження.

Протягом вересня-жовтня Прухницький В.А. відвідав місця, які пов’язані з іменем Р.Шухевича та у поштових відділеннях на пам’ятних конвертах проставив календарні штемпелі тих населених пунктів. Маршрут, що проліг через п’ять районів Галичини, був розроблений на основі історичних фактів щодо місць розташування криївок, де переховувався після відходу фашистів в період з 1945 по 1950 роки Герой України Р.Шухевич. Під час рейду у населених пунктах демонструвалась експозиція «Командир безсмертної армії».

Загалом чотирнадцять населених пунктів Тернопільщини, Івано-Франківщини та Львівщини відвідала пересувна філателістична виставка «Бойовими стежками Головнокомандувача УПА Романа Шухевича».

Влітку цього року упродовж місяця ця експозиція демонструвалась у краєзнавчому музеї м. Бережани.

Бойовими стежками Головнокомандувача УПА Бойовими стежками Головнокомандувача УПА

Якісному проведенню заходу сприяло позитивне ставлення до нього та допомога керівництва Тернопільської, Івано-Франківської та Львівської обласних дирекцій «Укрпошти» та їх районних керівників. Доброзичливо та з великою зацікавленістю віднеслися до погашення календарними штемпелями спеціальних сувенірних конвертів, маршрутних листів та буклетів працівники всіх без винятку поштових вузлів зв’язку, де побувала естафета. Особливої подяки заслуговують поштарі сіл Улашківці, Жуків, Княгиничі, Грімне та поштового відділення №52 у Львові, що обслуговує с. Білогорща.

Матеріали проведеного заходу оформлені у вигляді подарункового комплекту, що містить понад двадцять спеціально розроблених ексклюзивних конвертів та маршрутних листів, а також художнього буклету з відмітками всіх пунктів маршруту. Декілька таких комплектів буде передано музеям Галичини, відчутна допомога яких посприяла високому рівню проведення виставки.

Бойовими стежками Головнокомандувача УПА Бойовими стежками Головнокомандувача УПА

Завершальним акордом заходів святкування ювілею УПА стало проведення 14 жовтня на Львівському поштамті погашення поштової кореспонденції спеціальним франкатурним штемпелем, автором якого також є Прухницький В.А. Численні конверти та поштові листівки зі спеціальним штемпелем розлетілись по багатьох куточках України та за кордон.

Ознайомитись з усіма вказаними матеріалами можна на другому поверсі Львівського поштамту, де вони експонуються на щойно відкритій виставці.
Звіт Прухницького В.А. щодо проведеного заходу напередодні 70-річчя УПА було заслухано та схвалено на засіданні Правління Львівського обласного товариства філателістів АсФУ 21-го жовтня цього року.

Ігор Паньонко