Анонси випусків

- Анонс найближчих випусків

Філателісти Івано-Франківщини відзначили 225-у річницю від дня народження А́дама-Бе́рнарда Міцке́вича

Філателісти Івано-Франківщини відзначили 225-у річницю від дня народження А́дама-Бе́рнарда Міцке́вича — одного із найвидатніших польських поетів, письменника, діяча польского національно-визвольного руху. Міцкевич вважається засновником романтизму в польській літературі, польській романтичній драмі. З цієї нагоди був випущений художній немаркований конверт (дизайн Олександра Власюка).

Творчість Адама Міцкевича відома в Україні з 20-30-х років XIX століття завдяки перекладам і переспівам Петра Гулака-Артемовського, Левка Боровиковського, Опанаса Шпигоцького. Поезією Адама Міцкевича захоплювався Тарас Шевченко. Згодом його твори переклали Іван Франко, Леся Українка, Максим Рильський, Микола Бажан, Андрій Малишко, Іван Драч, Борис Тен, Леонід Первомайський та інші. Переклад архітвору Міцкевича, великої епічної поеми «Пан Тадеуш», який здійснював Максим Рильський від середини 1930-х до початку 1960-х років, одноголосно визнаний фахівцями за найкращу інтерпретацію поеми іншою мовою.

Філателісти Івано-Франківщини відзначили 225-у річницю від дня народження А́дама-Бе́рнарда Міцке́вича

З нагоди 100-річчя від дня народження Адама Міцкевича в Станиславові запланували спорудити пам'ятник поетові. Був створений оргкомітет, оголошено збір пожертв. Відбувся конкурс, у якому переміг краківський скульптор Тадеуш Блотницький. Відкриття пам'ятника відбулося 20 листопада 1898 року. На постаменті були викарбувані слова польською: «Адаму Міцкевичу в століття від народження — громадяни м. Станиславова. 1898 р.». 1919 року під час Першої світової війни пам'ятник був пошкоджений. 1930 року його було відлито з бронзи, спрощено форму п'єдесталу та дещо змінене місце розташування. 1940 року польськомовну дошку на постаменті зняли і замінили на нову: «Адам Міцкевич, 1798—1855». У такому вигляді пам'ятник зберігся дотепер. Після початку війни, в 2022 році городяни Івано-Франківська захистили пам’ятник мішками з піском, щоб його захистити.

Філателісти Івано-Франківщини відзначили 225-у річницю від дня народження А́дама-Бе́рнарда Міцке́вича

Анатолій  Мицак